A zöldútról

 

"A zöldutak (Greenways) olyan természeti folyosók, útvonalak, melyeket ökológiai funkciójuk figyelembevételével használhatunk sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és mindennapi közlekedésre. Hasznosak a természetvédelem, a kulturális örökségvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Segítik a helyi gazdaság fejlődését és a helyi közösségek megerősödését." - Ökotárs Alapítvány.

 

Az Ormánság Zöldút alternatív vidékfejlesztési programot a Fenntartható Ormánság Nonprofit Közhasznú Kft. indította el 2009-ben. A Duna-Dráva Nemzeti Park déli részén, a halmozottan hátrányos helyzetű Ormánságban tevékenykedünk. Kezdeményezésünk egy helyi munkacsoport megalakításával indult, amelynek munkáját a mai napig koordináljuk. A kezdeteknél anyagi forrást a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert pályázati támogatás nyújtott, a szakmai munka megalapozásánál pedig az Ökotárs Alapítvány volt segítségünkre.

 

Szeretnénk megőrízni a Dráva-mente természeti és kulturális értékeit a következő generációk számára, felhívni a helyi lakosság figyelmét a környezetükben fellelhető kincsek védelmére. Ösztönözzük a helybeli emberek összefogását a közösségek megerősítése érdekében. Bevonjuk az útvonal mentén élőket a zöldút önálló turisztikai arculatának megteremtésébe. Ökoturisztikai termékkínálatot állítunk össze, amely alternatív jövedelemet biztosít a benne dolgozóknak. Helyi attrakciókat, programcsomagokat szervezünk, mint kirándulás idegenvezetővel (nyilvános és magánkiállítások érintésével), kenutúra a Fekete-vízen, étkezés falusi vendéglátónál, szállás biztosítása falusi szálláshelyen, kerékpártúra a Dráva-mentén, információszolgáltatás az összes helyi látnivalóról, érdekességről, legendáról.

 

2014-ban jelentős fejlesztés történt a Magyarország-Horvátország IPA Határmenti Együttműködési Program keretében, amely az Ormánság térség egészét behálozó zöldút hálózat fejlesztését, 4 új tematikus kapilláris útvonal és közel 200 km új nyomvonal kijelölését biztosította. Ezen kívül kijelölésre került egy 120 km-es hosszútávú zöldút nyomvonal, amely a Dráva-menti Kémes és Latinovac településeket köti össze a határ két oldalán.

  

 

 

„Zöldút - az út amely összeköt”- című horvát-magyar határmenti projekt, a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. (vezető kedvezményezett), a Zaklada Slagalica Közösségi Alapítvány, az Eco Centar Latinovac, és az Együtt a Kémes Körzet Gyermekeiért Alapítvány együttműködésében valósult meg.

A projekt célja gazdasági növekedés előidézése volt a hátrányos helyzetű határmenti vidéki térségekben, tematikus kerékpáros zöldútvonal hálózat kialakítása a magyarországi Kémes és a horvátországi Latonivac településeket összekötő 120 km hosszú útvonalon, valamint annak mentén a helyi közösségek megerősítése és elkötelezettségük növelése  a fenntartható vidék és az ökoturizmus mellett.

A projekt megvalósítása során 2013. április 1. és 2014. július 31. között közösen felfedeztük fel a természeti és kulturális látnivalókat a zöldútvonal mentén, helyi túravezetőket és kerékpárszerelőket képeztünk, magyar és horvát nyelvtanfolyamot indítottunk, megnyitottuk a zöldút központokat az útvonal kezdő és végpontján, helyi termék piacot szerveztünk, Kémesen ’Aranyóma’ és ’Szárma’, Latinovacon ’Szalma’ címmel fesztiválokat rendeztünk.

©  2013 - 2019  by SUSTAINABLE ORMÁNSÁG NONPROFIT LTD.  All rights reserved. Ormánság greenways

ormansagzoldut@gmail.com Magyarország